Pizza vending: business case?

Picture of Kyra van Elswijk
Kyra van Elswijk

In opdracht van Dr. Oetker Professional hebben we een kansenkrant gemaakt. Uit de kansenkrant kwam pizza vending als één van de kansen naar voren voor Pizza Perfetissima. Pizza Perfetissima is een kwalitatieve, horecawaardige pizza voor de foodservice markt (vriesvers) en via nagenoeg alle grossiers verkrijgbaar. Voor hotelketens, cateraars, horeca ketens en foodretailers is Pizza Perfetissima een uitkomst ten tijde dat personeel schaars is. Er is altijd een keukenmedewerker nodig om de pizza te verwarmen in de oven. In het geval van pizza vending kan een consument een pizza kiezen en met pin of creditcard betalen. De vending machine verwarmt de pizza en binnen slechts 5 minuten is deze klaar voor consumptie. Deze ontwikkeling is gaande in omringende landen zoals Frankrijk, België en Duitsland. Meestal staan de pizza vending machines in de buurt van (snel)wegen, campings of in iets meer afgelegen dorpen/ gebieden. Voor het team van Dr. Oetker Professional was het onduidelijk of het exploiteren van een pizza vending concept een interessante onderliggende business case zou hebben.

 

Wat hebben we onderzocht op het gebied van pizza vending?

Diverse onderdelen van het business model zijn door next LEFFEL onderzocht. Zowel de investeringskosten als de operationele- en logistieke kosten. De constante kwaliteit en HACCP wetgeving is ook iets om rekening mee te houden bij het exploiteren van vending machines. Daarnaast zijn er diverse gesprekken geweest met vending leveranciers, waarbij ook service- en onderhoudskosten inzichtelijk gemaakt zijn. Door te kijken naar verschillende leveranciers werd ook duidelijk welke type machines en ovens (manier van verhitten) het beste zou passen bij de vriesverse Pizza Perfetissima.

 

De (markt)informatie is verkregen door deskresearch en het houden van interviews met afnemers, leveranciers, mogelijke logistiek partners en consumenten. De waarde analyse is opgesteld middels een Value Proposition Canvas (VPC). Dankzij het ophalen van deze inzichten heeft next LEFFEL geholpen om helderheid te krijgen omtrent de business case, dit is gemaakt a.d.h.v. het Business model Canvas (BMC). Ook zijn de conclusies en de aanbevelingen teruggekoppeld aan het team, waarmee zij intern verder konden met dit onderwerp.

 

Wie is Dr. Oetker Professional?

Dr. Oetker Professional biedt de kok en ondernemer een voorsprong in het bereiden en aanbieden van bakproducten en pizza’s. Met onze producten (van basis- t/m kant-en-klaar) ervaar je volop creativiteit en vrijheid. De ondersteuning van Dr. Oetker Professional gaat verder dan alleen in het aanbieden van producten. Ons team, van productontwikkelaar en product manager tot rayon-/accountmanager, denkt mee in de zoektocht naar de geschikte oplossing. Wij ondersteunen vanaf de juiste bereiding van het product tot en met het verleiden van de gasten. Onder de merken Dr. Oetker Professional en Koopmans Professioneel bieden wij de basis van het bakken én volledige convenience. Voor elke aparte wens, kennis of middel bieden wij een aangepaste oplossing met onze kwaliteitsproducten.

Deel dit

Mooie cases

Wij zijn nieuwsgierig en kijken om ons heen